فهرست مطالب
گردن ما، در طول سالهای متمادی، مکرراً در معرض استرس و آسیبهای جزئی قرار میگیرد. ممکن است این آسیبها در زمان رخ دادنشان باعث درد نشوند. اما، تأثیر این آسیبهای مکرر روی هم انباشته شده و در نهایت باعث تخریب مهرههای گردن و متعاقباً درد گردن میشود. در اکثر موارد گردن درد ناشی از تغییرات مخربی است که در گردن اتفاق میافتد. معمولاً، وضعیت کلی ستون فقرات گردنی تعیین کننده سرعت بهبودی از یک آسیبدیدگی و امکان تبدیل شدن یا نشدن گردن درد به یک مشکل مزمن است.
دکتر وریانی با استفاده از بهترین تجهیزات تصویربرداری و داشتن سالها تجربه در تشخیص دقیق و درمان مشکلات گردن، سریعاً علل اصلی مشکلتان را پیدا خواهد کرد. وی همچنین برای جلوگیری از مزمن شدن مشکل گردنتان به شما آموزش میدهد که چگونه فرایند تخریب را کُند کرده و از آسیبهای بیشتر پیشگیری کنید. در نهایت اگر درمانهای محافظهکارانه جواب ندهند، دکتر بسته به علت زمینهای درد، ممکن است درمان جراحی را پیشنهاد بدهد.
آناتومی ستون فقرات
ستون فقرات متشکل از ۳۳ مهره است که به پنج دسته تقسیم میشوند: ستون فقرات گردنی، ستون فقرات سینهای، ستون فقرات کمری، ساکروم و دنبالچه (کوکسیکس).
- ناحیه گردنی شامل هفت مهره (C1 تا C7)
- ناحیه سینهای شامل دوازده مهره (T1 تا T12)
- ناحیه کمری شامل پنج مهره (L1 تا L5)
- ناحیه ساکرال شامل پنج مهره است که همگی به هم جوش خورده و یک استخوان یکپارچه را تشکیل میدهند که در کل به نام ساکروم شناخته میشود.
- ناحیه کوکسیژال نیز شامل چهار مهره است که همگی به هم جوش خورده و کوکسیکس یا دنبالچه را تشکیل میدهند.
گردن درد چیست؟
تقریباً ۸۰% از مردم دست کم یک بار در زندگی خود دچار درد گردن میشوند. این عارضه میتواند ناشی از بد خوابیدن، حرکات یا حالات غلط بدن (مانند وضعیت بد قرارگیری بدن یا نگهداشتن گوشی تلفن بین شانه و گوش) یا یک آسیبدیدگی باشد. علائم درد ستون فقرات گردنی عبارتند از:
- درد گردن
- درد شانه
- درد بازو
- مور مور شدن بازوها، دستها یا انگشتان
- بیحسی بازوها، دستها یا انگشتان
- درد شدید بازوها، دستها یا انگشتان
- بیحسی بازوها
- افتادن مکرر اجسام از داخل دست (به دلیل ناتوانی از نگهداشتن آنها)
- ضعف پاها
- به هم خوردن تعادل یا تلوتلو خوردن هنگام راه رفتن
- کاهش وزن
- سردرد
- تهوع
انواع و علائم گردن درد
گردن درد شامل خشکی و درد عمومی ناحیه گردن است که میتواند شامل گردن، شانهها، بازوها، دستها یا سر باشد. ممکن است عضلات نیز دردناک و حساس شوند. بیماران، اغلب وجود سردردهای خفیف تا شدیدی را نیز گزارش میدهندکه نیاز به اقدام درمان گردن درد را دو چندان میکند.گردن درد دارای سه نوع است:
گردن درد محوری
گردن درد محوری عضلانی- اسکلتی بوده و تنها شامل درد گردن یا بافت نرم آن میشود. آسیب ویپلش (نوعی رگ به رگ شدن و کشیدگی گردن) یا کشیدگی عضله گردن نمونهای از این حالت است.
رادیکولوپاتی
رادیکولوپاتی گردن عبارت است از درد بازو و گردن به دلیل درگیری ریشههای عصبی. علائم آن عبارتند از درد، بیحسی یا ضعف بازو.
میلوپاتی
میلوپاتی عبارت است از فشار آمدن به نخاع، البته به درگیر شدن نخاع نیز گفته میشود. علائم آن عبارتند از: گردن درد به همراه ضعف بازو یا پا، بیحسی یا مشکلات راه رفتن.
هر سه نوع گردن درد میتوانند حاد یا مزمن باشند:
درد حاد
درد حاد، به صورت ناگهانی و به دلیل یک آسیبدیدگی یا فشار رخ میدهد. در اکثر موارد گردن درد تنها با استراحت، گذاشتن یخ و مسکنهای بدون نسخه طی ۷ تا ۱۰ روز رفع میشود.
درد مزمن
درد مزمن به دردی گفته میشود که بیش از سه ماه دوام داشته باشد. افرادی که درمانهای محافظهکارانه برای آنها جواب نداده و از درد مزمن رنج میبرند میتوانند از روشهای مدیریت درد یا جراحی استفاده کنند.
علت درد گردن چیست؟
برخی از شایعترین علل درد ستون فقرات گردنی عبارتند از:
- تخریب مفاصل مجاور
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- آرتروز، اسپوندیلوز، استئوز
- بدشکلی گردن
- ناهنجاری کیاری
- تخریب دیسکهای بین مهرهای
- حرکت طبیعی/ غیرطبیعی
- جوش خوردگی ناقص
- تنگی کانال نخاع
- فتق دیسک
- عفونت
- کیفوز
- درد عضلانی
- روماتیسم مفصلی
- سیرنگومیلی
- تروما
- تومور
- ویپلش
تصویربرداری از ستون فقرات
معمولاً پزشک، دستور به تصویربرداری از ستون مهرهها و گردن میدهد تا بتواند با کمک تصاویر به دست آمده تشخیص و درمان درستی انجام دهد. متداولترین تستهای تشخیصی عبارتند از:
- عکسهای رادیولوژی
- امآرآی
- سیتیاسکن
- میلوگرام (سیتیاسکن با تزریق رنگ)
- تصویربرداری سه بعدی
درمان
دارو
معمولاً برای کنترل درد، التهاب، اسپاسمهای عضلانی و آشفتگی خواب از دارو استفاده میشود.
گردنبند طبی
اغلب، در مرحله بهبودی، برای محدود کردن حرکت و پشتیبانی از گردن آسیبدیده از گردنبند طبی استفاده میشود. این گردنبند به حفظ راستای طبیعی گردن نیز کمک میکند. گردنبند طبی میتواند نرم (از جنس فوم) یا سخت (از جنس فلز یا پلاستیک) باشد.
فیزیوتراپی
دکتر وریانی، در صورت نیاز از یک فیزیوتراپ میخواهد تا یک برنامه ورزشی متناسب با شرایطتان تهیه کند. فیزیوتراپ همچنین روشهایی را به شما یاد میدهد که با کمک آنها میتوانید در آینده از آسیبدیدگی گردنتان جلوگیری کنید.
اوزون درمانی
در روش پرولوزون، از قدرت اکسیژن برای بازسازی بافتها، مفاصل، رباطها و تاندونهای آسیبدیده استفاده میشود. این روش معمولاً منجر به بهبود کامل و دائمی در درمان درد میشود. پرولوزون میتواند برای هر نوع دردی از جمله گردن درد نیز مؤثر باشد. علاوه بر این، پرولوزون میتواند غضروف را نیز ترمیم کند که این باعث میشود این تکنیک حتی موارد شدید روماتیسم مفصلی را به طور چشمگیری بهبود دهد. این روش نه تنها به عنوان یک درمان موقت برای تسکین درد عمل نمیکند، بلکه مشکل را به طور دائمی رفع میکند.
لیزردرمانی
درمان با لیزر سطح پایین (LLLI) روش مؤثری برای تسکین هر دو حالت حاد و مزمن دردهای گردن است. در این نوع درمان که به آن لیزردرمانی سرد گفته میشود، لیزرهای سرد به مدت ۳۰ ثانیه تا چند دقیقه روی ناحیه آسیبدیده نگه داشته میشوند. این لیزرها فوتونهایی از نور را منتشر میکنند که از پوست رد شده و توسط سلولها جذب میشود؛ این کار التهاب و درد را کاهش داده و همچنین به فرایند طبیعی بهبود بدن شتاب میدهد.
ماساژدرمانی
انجام ماساژدرمانی به طور مرتب به رفع دردهای تمامی بخشهای بدن کمک میکند. ممکن است ماساژ خود گردن در ابتدا علائم را بدتر کند، اما ماساژ آرام بازوها، سینه، پاها و کمر به کاهش درد گردن کمک میکند. آزادسازی میوفاسیال و ماساژ کامل عضلات گردن، صورت، فک، سر و گلو، به بهبود کامل درد و بازیابی عملکرد کمک میکند.
تزریق استروئید اپیدورال (مسدود کننده اعصاب)
اگر سایر روشهای درمانی برای کاهش درد کمر شما موثر نباشند، ممکن است به شما یک تزریق استروئید اپیدورال یا مسدود کننده عصب گردن تجویز شود. در این نوع تزریق، مقدار کمی کورتیزون در کانال استخوانی نخاع قرار داده میشود. کورتیزون یک داروی ضد التهاب بسیار قوی است که میتواند التهاب اطراف اعصاب را کنترل کرده و درد ناشی از تحریک ریشههای عصبی را تسکین دهد.
عمل جراحی
اگر درمانهای محافظهکارانه (مانند کایروپراکتیک، طب سوزنی، داروهای ضدالتهاب، مسکنها و تزریق استروئیدها) نتوانند علائم درد را کنترل یا رفع کنند، یا اینکه عارضه شما تنها با جراحی قابل درمان باشد، دکتر وریانی میتواند با استفاده از انواع تکنیکهای جراحی عارضه ستون فقراتتان را به بهترین نحوه درمان کند.
جراحی تعویض دیسک مصنوعی گردن
تکنیک مورد استفاده برای تعویض دیسک گردن مشابه فیوژن قدامی گردن است. مهمترین تفاوت این دو عمل این است که در اینجا به جای جاگذاری یک گرافت استخوانی و تثبیت داخلی، یک دیسک گردن مصنوعی در فضای دیسک قرار داده میشود.
دیسککتومی قدامی گردن
دیسککتومی قدامی گردن عملی است که روی قسمت بالایی ستون مهرهها انجام شده و هدف آن رفع فشار وارده بر یک یا چند ریشه عصبی یا نخاع است.
دکمپرسیون کیاری
در این عمل، با ایجاد برشی در پشت گردن استخوان قاعده جمجمه و دو مهره بالایی برداشته میشوند.
کورپکتومی
وقتی نخاع تحت فشار قرار میگیرد، برای جلوگیری از بروز آسیبدیدگی، میبایست فشار از روی آن برداشته شود. کورپکتومی گردن عبارت است از برداشتن بخشی از مهرهها؛ این عمل در کنار فیوژن و دیسککتومی قدامی گردن انجام میشود.
فورامینوتومی
فورامینوتومی با هدف بزرگ کردن فضای محل خروج ریشه عصبی نخاع از کانال نخاعی گردن انجام میشود.
لامینکتومی
لامینکتومی گردن اغلب زمانی انجام میشود که تنگی کانال نخاعی گردن باعث فشار بر نخاع یا فشرده شدن عصبها شود. در این عمل یک برش ۷ تا ۱۰ سانتیمتری در پشت گردن ایجاد میشود.
فیوژن خلفی گردن
فیوژن خلفی گردن عبارت است از تثبیت ستون فقرات گردنی (گردن) از طریق تکنیکهای ابزاری مختلف. معمولاً چنین اعمالی بعد از شکستگیهای گردن و همچنین جهت اصلاح ناپایداری گردن، بدشکلیهای گردن، در کنار عمل جراحی برداشتن تومور یا اصلاح نتیجه فیوژنهای قدامی ناموفق قبلی انجام میشوند.
استئوتومی خلفی ستون فقرات
استئوتومی یک روش جراحی است که به کمک شکستن استخوان، به تصحیح و رفع اختلالات راستای ستون فقرات کمک میکند. در بعضی موارد، وقتی کیفیت ستون فقرات به شدت تحت تأثیر قرار گرفته یا تعادل آن بیش از حد به خطر افتاده است، جراح ممکن است یکی از استخوانها را با استئوتومی شکسته و بشکند تا بتواند توانایی حرکت و تعادل ستون فقرات را بهبود بخشد. البته، پس از استئوتومی، استخوانهای شکسته باید به روش مناسبی آماده شده و به یکدیگر متصل شوند تا بتوانند دوباره به هم جوش خورده و ترمیم شوند.