فهرست مطالب
دو نوع از آرتروز معمولاً منجر به ایجاد درد در گردن میشوند: اسپوندیلوز گردنی و آرتریت روماتوئید. در هر دو نوع، عامل احساس درد و ناراحتی در گردن، آسیب به مفاصل میباشد.
دکتر وریانی با سالها تجربه در زمینهی درمان انواع مختلف آرتروز، میتواند به شما در مدیریت گرفتگی و درد آرتروز گردن در بلندمدت کمک کند. او قبل از گفتگو در مورد مزایا و معایب هر روش درمانی، یک اسکن کامل از استخوانها و اعصاب شما به عمل میآورد.
انواع آرتروز گردنی
اسپوندیلوز گردنی (استئوآرتریت)
با بالا رفتن سن، درد در ناحیه گردن و ستون فقرات رایجتر میشود. ارتروز گردن معمولاً ناشی از تخریب و فرسایش مهرههای گردن به دلیل پیری و کهولت سن رخ میدهد. این فرسایش میتواند به اسپوندیلوز گردنی یا استئوآرتریت گردن منجر شود. استئوآرتریت ممکن است با رشد خارهای استخوانی و مشکلات مرتبط با رباطها و دیسکهای گردن همراه باشد.
علائم
• گرفتگی و درد گردن
• درد منتشرشده به درون دستها
• بیحسی و ضعف در دستها
• بیحسی و ضعف در پاها که ممکن است باعث مشکلات تعادلی شود
• احساس فرسایش و صداهای غیرطبیعی از درون گردن
• گرفتگی عضلانی در گردن
• سردرد
• کجخلقی و زودرنجی
• خستگی مفرط
• بیخوابی
تشخیص
بهمنظور تشخیص اسپوندیلوز گردنی، دکتر وریانی سؤالاتی در مورد علائم عارضه از شما پرسیده و یک معاینهی فیزیکی انجام میدهد. همچنین ممکن است به آزمایشات عکسبرداری مانند اشعهی ایکس و یا اسکن MRI نیاز باشد تا پزشک بتواند مهرهها، دیسکها و رباطهای گردن را بررسی نموده و موارد غیرطبیعی در آنها که باعث بروز علائم میشوند (مانند خارهای استخوانی) را تشخیص دهد.
آرتریت روماتوئید
نوع دیگری از آرتروز که میتواند منجر به ایجاد گردن درد شود، آرتریت روماتوئید (RA) میباشد، عارضهای التهابی که میتواند مفاصل را درگیر کند. درحالیکه آرتریت روماتوئید معمولاً مفاصل انگشتان و مچ دست را درگیر میکند، میتواند مفاصل دیگری ازجمله مفاصل گردن را نیز به خود دچار کند.
علائم
• مفاصل گرم، ورمکرده و حساس نسبت به لمس
• درد و گرفتگی در مفاصل که بیش از۳۰ دقیقه طول بکشد
• خستگی مفرط
• تب
تشخیص
فرایند تشخیص آرتریت روماتوئید و درمان ارتروز گردن ، با معاینهی فیزیکی و گفتگو در مورد علائم بیماری آغاز میشود. همچنین ممکن است پزشک بهمنظور درک بهتر شرایط شما، آزمایشاتی را نیز تجویز کند مانند آزمایشات خون و یا عکسبرداری با اشعهی ایکس.
درمان
مدیریت درد گردن
استراحت: خوابیدن میتواند مفید باشد.
یخ: به کمک یخ میتوان درد و ورم را کاهش داد.
حمام آب گرم: حمام کردن با آب گرم میتواند مفاصل دردناک را تسکین داده و گرفتگیهای عضلانی را رفع کند.
ورزش و تمرین: زمانی که بیماری شما فعال نیست، تحرک خود را افزایش دهید، ولی این کار را بهاندازه انجام دهید. فعالیت متعادل میتواند درد را کاهش داده، به تحرک بدن کمک کرده، خستگی فرد را از بین برده و در کل برای سلامتی عمومی فرد مفید است.
تمرینات یوگا: این ورزش باستانی که شامل حرکات کششی، ژستهای ثابت و مدیتیشن میباشد، نهتنها یک ورزش بسیار عالی است، بلکه میتواند استرس و درد گردن را کاهش دهد.
درمان پزشکی
درمان دارویی
• آمی تریپتیلین: اگر داروهای مسکن درد بدون نیاز به نسخه جواب ندادند، ممکن است یک داروی دیگر به نام آمی تریپتیلین برای شما تجویز شود که نقش شل کنندهی عضلات را داشته و به خوابیدن کمک میکند.
• گاباپنتین و پرگابالین: این داروها معمولاً بهعنوان راه اولیهی درمان برای گردن درد عادی تجویز نمیشوند. بااینحال اگر یک پینچ عصبی در گردن، علت ایجاد ناراحتی در دستهای شماست، این داروها میتوانند به کاهش ناراحتی عصب کمک کنند.
ماساژ
ماساژ دادن مفاصل مبتلا به آرتروز گردن بهصورت منظم، میتواند به افزایش دامنهی حرکتی کمک کرده و درد و گرفتگی را کاهش دهد.
روشهای درمانی فیزیکی
فیزیوتراپیست ها میتوانند تمرینات کششی و تقویتی مناسبی را برای گردن به شما ارائه دهند.
منیپولاسیون
منیپولاسیون یک روش درمانی دستی است که برای رفع گرفتگیها استفاده میشود. انجام این روش در برخی موارد ممکن است ناراحتکننده باشد. همچنین، پزشک شما ممکن است در مورد پوکی استخوان سوالاتی از شما بپرسد، زیرا برخی حرکات برای افراد مبتلا به این عارضه مناسب نیستند. منیپولاسیون معمولاً در سه ماه اول بیشترین تأثیر را در کاهش مشکلات مربوط به گردن دارد.
تراکشن یا کشش
تراکشن و یا روشهای درمانی کایروپراکتیک، میتوانند برای درمان علائم مزمن و تسکین دردهای شدید ناشی از استئوآرتریت مفید باشند.
تکنیک الکساندر
تکنیک الکساندر روشی است برای بهبود هشیاری عمومی و کاهش گرفتگیهای ناخواستهی عضلانی. یک مربی خوب میتواند به شما روشهای صحیح نشستن، برخاستن و حرکت کردن را آموزش دهد.
تحریک الکتریکی اعصاب از راه پوست (TENS)
دستگاه محرک الکتریکی اعصاب، یک دستگاه کوچک است که با باتری کارکرده و به تسکین کوتاهمدت درد کمک میکند. در این روش الکترودهای کوچکی بر روی ناحیهی دردناک نصب شده و جریان الکتریکی با ولتاژ پایین احساس مورمور خوشایندی را در این ناحیه ایجاد میکند. تصور میشود که این کار میتواند در انتقال پیامهای عصبی درد به مغز اختلال ایجاد کند.
گردنبند طبی
درصورتیکه یک پینچ عصبی باعث بروز درد شده و درد ناشی از آن در دستها منتشر شود، ممکن است استفاده از گردنبند طبی به رفع این مشکل کمک کند.
طب سوزنی
در طول یک جلسهی طب سوزنی، سوزنهای بسیار نازکی را در نقاط خاصی از بدن (مریدیان) فرومیکنند. این نقاط الزاماً نقاط دردناک نبوده و همچنین فروکردن سوزنها به درون بدن تقریباً بدون درد است. طب سوزنی میتواند با ایجاد اختلال در پیامهای عصبی درد و یا آزادسازی مسکنهای طبیعی بدن (اندورفین)، به کاهش کوتاهمدت درد ناشی از آرتروز کمک کند.
تزریقات
در تعداد کمی از موارد و در صورت وجود درد مداوم در پشت سر و در دستها، تزریق یک بیحسکنندهی موضعی طولانی اثر و یا یک استروئید میتواند کارساز باشد. این تزریقات ممکن است به درون مفاصل فاست گردن و یا به داخل فضاهای کوچکی که اعصاب از طریق آنها از درون ستون فقرات خارج میشوند انجام شوند. این تزریقات معمولاً به کمک اشعهی ایکس انجام میشوند تا بدین طریق بتوان موقعیت دقیق سوزن را تعیین کرد.
عمل جراحی
بااینکه استئوآرتریت معمولاً عارضهای مزمن است، علائم آن بهندرت پیشرونده بوده و تعداد عملهای جراحی انجامشده بر روی مفاصل دردناک، بسیار کم است. ممکن است عمل جراحی برای برخی از بیماران مبتلا به آرتروز پیشرفتهی ستون فقرات که باعث ناپایداری مفاصل (اسپوندیلوز تخریبی) و یا پینچ ریشههای عصبی (تنگی کانال نخاعی) میشود امری ضروری باشد.
عمل جراحی خشککردن ستون فقرات (آرترودز یا فیوژن): برای درمان آرتروز ستون فقرات، تنها عمل جراحی کارآمد عمل فیوژن است که در طی آن مفاصل دردناک در جای خود ثابت میشوند. ازآنجاییکه تحرک در مفصل، علت ایجاد درد در آن است، هدف عمل جراحی آرترودز، جلوگیری از حرکت مفصل و درنتیجه تسکین درد میباشد. بااینهمه، عمل جراحی خشککردن مفاصل ستون فقرات برای استئوآرتریت معمولاً توصیه نمیشود چراکه این بیماری، سطحهای مختلفی از ستون فقرات را درگیر خود کرده (در ابتدا و یا با گذشت زمان) و خشککردن ستون فقرات در مناطق مختلف توصیه نمیشود.
• لامینکتومی: اگر آرتروز، اعصاب ستون فقرات را تحتفشار قرار داده است، دکمپرشن یا رهاسازی ریشههای عصبی به کمک عمل جراحی میتواند مؤثر باشد. آرتروز در ستون فقرات میتواند منجر به ایجاد خارهای استخوانی شود. این خارها، درواقع رشد غیرطبیعی استخوان در اثر اصطکاک در مفاصل مبتلا به آرتروز میباشند. این خارهای استخوانی ممکن است به محدودهی نوروفورامن (سوراخهایی که اعصاب نخاعی از طریق آنها از درون ستون فقرات خارج میشوند) تجاوز کنند.
نوع عمل جراحی استفادهشده برای از بین بردن خارهای استخوانی، معمولاً لامینکتومی است. هدف از این عمل جراحی، از بین بردن درد و علائم عصبی با برداشتن خارهای استخوانی و رباطهای ضخیم شده که موجب ناراحتی اعصاب میشوند میباشد. این نوع عمل جراحی ستون فقرات، تنها برای بیمارانی که از درد شدید و مزمن رنجبرده و یا دچار اختلالات عملکردی شدهاند در نظر گرفته میشود.