مچ دست مفصلی پیچیده و مهمی است که به ما امکان حرکت دست و انگشتان را میدهد تا بتوانیم کارهای روزمره خود از باز کردن درب یک شیشه گرفته تا شانه کردن مو را انجام دهیم. معمولاً ما ارزش عملکردی مچ دستمان را به خوبی درک نمیکنیم. درد مچ دست درد بسیار شایعی است که به دلایل مختلف به وجود میآید. مچ دست نقش مهمی در حرکات اصلی از نوشتن پیامک تا نویسندگی دارد. وقتی که این مفصل دچار درد میشود میتواند در انجام کارهای روزمره اختلال ایجاد کند و در موارد خاص بر کیفیت زندگی تأثیر منفی خواهد داشت.
درمان درد مچ دست کاملاً به علت به وجود آمدن درد بستگی دارد؛ بنابراین شناسایی علت به وجود آمدن علائم، قبل از شروع اقدامات درمانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اگر شما در مورد تشخیص مطمئن نیستید یا نمیدانید که بیماری شما به چه میزان جدی و شدید است باید قبل از اقدام به هرگونه درمان از مشاورههای پزشکی کمک بگیرید.
در کلینیک دکتر وریانی پس از شناسایی علل مشخص ایجاد کننده درد مچ دست، به کمک تجربه و تجهیزات مدرن اقدامات درمانی مناسب انجام میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره ۰۲۱۲۲۹۲۳۷۱۱ با ما تماس حاصل فرمایید.
فهرست مطالب
علل شایع بروز درد در مچ دست
درد مچ دست؛ درد و عارضهای بسیار شایع است که ممکن است به دلایل متعددی به وجود بیاید. شناسایی دقیق علت ایجاد درد در مچ دست برای انجام اقدامات درمانی برای رفع این علل از اهمیت زیادی برخوردار است. برخی از علتهای ابتلا به درد مچ دست عبارتند از:
التهاب تاندون مچ دست
التهاب تاندون یکی از عارضههای شایع در این ناحیه بوده که باعث ایجاد درد و تورم در مچ دست میشود. التهاب تاندون به دلیل تورم غلاف تاندون به وجود میآید. برای درمان درد مچ دست که به دلیل التهاب تاندون به وجود آمده باشد نیازی به انجام عمل جراحی نیست.
رگ به رگ شدن مچ دست
رگ به رگ شدن مچ دست آسیب شایعی در رباطهای اطراف مفصل مچ دست است. رگ به رگ شدن باعث محدودیت در انجام حرکات دست و ایجاد درد در این ناحیه میشود.
سندرم تونل کارپال
سندرم تونل کارپال به دلیل اختلال در عملکرد یکی از عصبهای مچ دست به وجود میآید. در سندرم تونل کارپال، عصب میانی که از مفصل مچ دست عبور میکند تحت فشار قرار میگیرد.
آرتروز
آرتروز مچ دست یکی از دلایل ایجاد کننده درد در مچ دست بوده که باعث اختلال در انجام امور روزمره فرد میشود. ابتلا به آرتروز دلایل متعددی دارد که خوشبختانه درمانهای زیادی هم برای کنترل آرتروز مچ دست وجود دارد.
کیست گانگلیون
کیست گانگلیون به صورت تورم معمولاً در پشت دست یا در مچ دست اتفاق میافتد. این کیستها در واقع کپسولهای خوشخیم پر از مایع هستند. کیستهای گانگلیون سرطان نیستند و در بدن گسترش نمییابند. این کیستها ممکن است بزرگ شوند ولی به قسمتهای دیگر بدن نشر پیدا نمیکنند.
شکستگی مچ دست
شکستگی مچ دست یک آسیب شایع ارتوپدیک است. معمولاً مچ دست که بشکند آن را گچ میگیرند یا برای درمان شکستگی از عمل جراحی کمک میگیرند.
علائم درد مچ دست
علائم درد در مچ دست به شدت به دلایل به وجود آورنده آن بستگی دارد. برخی مردم درد در مچ دست را دردی مبهم توصیف میکنند و برخی هم آن را به صورت دردی شدید یا تیر کشیدن مچ دست تجربه میکنند. محل احساس درد بسیار متنوع است. برای مثال درد ناشی از سندروم تونل کارپ در ناحیه کف دست احساس میشود.
درد در مچ دست متناسب با دلایل به وجود آورنده آن میتواند با علائم زیر همراه باشد:
- تورم
- سوزن سوزنی شدن
- چوبشدگی مچ دست
- مشکل داشتن در نگهداری اشیا در دست
- صدای تق تق در هنگام حرکت دادن مچ دست
متناسب با علل به وجود آورنده درد در مچ دست، علائم میتواند به صورت خفیف شروع شود و به مرور زمان بدتر و وخیمتر شود.
در ابتدا ممکن است درد فقط در هنگام انجام برخی حرکات خاص احساس شود. به مرور زمان با وخیمتر شدن بیماری ممکن است در هنگام استراحت هم درد احساس شود. ممکن است بیحسی نیز در برخی نقاط دست به وجود آید به طورری که فرد سرما و گرما را در قسمتهایی از دست احساس نکند و یا نتواند اشیا را در دست خود نگه دارد.
درمان درد مچ دست
استراحت و تعدیل و اصلاح حرکتی
اولین اقدام درمانی برای بسیاری از بیماریها که باعث ایجاد درد در مچ دست شده است، استراحت دادن به مچ تا فروکش کردن تورم شدید آن است.
استفاده از حرارت و یخ
درمان با یخ یا گرما برای کاهش درد و افزایش انعطافپذیری مچ دست به کار میرود. گرمادرمانی یا سرمادرمانی ممکن است به تمرینات ورزشی که فیزیوتراپیست به شما توصیه میکند همراه باشد.
گرما قبل از انجام حرکات و برای افزایش گردش جریان خون به کار میرود. با گرمادرمانی حرکات روانتر شده، درد در ناحیه مفصل کاهش یافته و عضلات آرام میشوند.
سرمادرمانی پس از انجام حرکات برای کاهش گردش جریان خون، کاهش تورم و کاهش درد و التهاب به کار میرود.
داروهای ضدالتهاب
بسیاری از داروهایی که برای درمان آرتروز به کار برده میشود میتواند به عنوان تسکین دهنده درد یا کاهنده تورم و التهاب مورد استفاده قرار گیرد. برخی از این داروها عبارتند از: مسکن تایلنول غیرمخدر، دراوهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) و پمادهای موضعی
استفاده از مچبند طبی
مچبند میتواند به بیمارانی که مچ دست آنها رگ به رگ شده و درد میکند کمک کند و همچنین استفاده از آن برای کسانی که مچ دست آنها در معرض آسیب است نیز میتواند مفید باشد.
درمانهای جراحی
اگر درمانهای غیرجراحی نتوانست درد مچ دست را کاهش دهد و کیفیت زندگی شما به دلیل وجود این درد به شدت تحت تأثیر قرار گرفته است ممکن است دکتر وریانی انجام عمل جراحی را توصیه کند.
هدف از انجام عمل جراحی کاهش درد همراه با حفظ و بهبود عملکرد دست است. معمولاً این عمل با حذف یا به حداقل رساندن تماسهای استخوان روی استخوان انجام میشود.
شکستگی شدید استخوانها: جراح ممکن است با استفاده از تجهیزات فلزی قسمتهای شکسته شده استخوان را در کنار هم قرار داده و به یکدیگر متصل کند.
سندرم تونل کارپال: اگر علائم شما شدید است، ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی برای شکافتن تونل کارپال و برداشتن فشار از روی عصب میانی باشد. در خلال این عمل جراحی سقف تونل کارپال که رباط کارپال نامیده میشود شکافته شده و عصب میانی مچ دست که تحت فشار قرار دارد آزاد میشود.
ترمیم تاندون یا رباط: در بعضی موارد برای ترمیم و اصلاح تاندون یا رباط پاره شده باید از عمل جراحی استفاده کرد.
درمان آرتروز با تعویض مفصل: در روش تعویض مفصل از ایمپلنتها برای جایگزینی قسمت آسیبدیده استخوان و غضروف مفصل استفاده میشود. هدف از انجام این عمل جراحی بازگرداندن عملکرد و توانایی حرکتی و همچنین کاهش درد مفصل میباشد.
عمل جراحی آرتروسکوپی مچ دست: برخی بیماریهای مچ دست برای شناسایی یا درمان نیاز به انجام عمل جراحی دارند. عمل جراحی آرتروسکوپی یک روش درمانی برای درمان برخی علل ایجاد کننده درد در مچ دست است.
درمانهای فیزیکی
درمانهای فیزیکی در افزایش سرعت روند بهبودی نقش بسزایی دارند. فیزیوتراپیست حرکات مختلف و ملایم ورزشی را برای افزایش قدرت عضلات و بهبود دامنه حرکتی مفصل مچ دست طراحی میکند. البته شما باید فقط ورزشهایی را که جراح به شما اجازه انجام آنها را داده انجام دهید.
پیشگیری از درد مچ دست
برخی نکات که میتواند به فرد در کاهش احتمال بروز و گسترش درد در مچ دست کمک کند عبارتند از:
- استفاده از وضعیتهای بدنی مطلوب در هنگام نشستن در محل کار به طوری که فشاری بر مچ دست وارد نشود.
- استفاده از کیبوردهای مناسب برای مچ دست اگر ساعات طولانی از آنها استفاده میکنید.
- یاد گرفتن اینکه چگونه از ابزار دستی استفاده کنیم تا فشار کمتری به دست و مچ دست وارد شود.
- استراحت دادن به مچ دست در فواصل زمانی منظم در هنگام استفاده از کیبورد
- استفاده از محافظهای مچ دست برای پیشگیری از آسیب مچ دست در هنگام انجام ورزشهایی نظیر اسکیت بوردینگ، اسنو بوردینگ و اسکیت